Przeczytaj artykuł i dowiedz się, w jaki sposób wspierać odporność organizmu, zwłaszcza w okresach przejściowych i jesienią. Poznaj skuteczne sposoby na utrzymanie lub poprawę naturalnej odporności. Zapraszamy!
Odporność organizmu budowana w kuchni
Odporność organizmu możesz utrzymać lub poprawić, dbając o zawartość talerza. Jesienią warto jeść czosnek i cebulę, czyli warzywa o działaniu bakteriobójczym. Sprzyjają walce z przeziębieniem i chorobami układu oddechowego. Do napojów dodawać można miód i cytrynę. Miód łagodzi ból gardła i działa przeciwbakteryjnie, a witamina C znajdująca się w cytrynie uodparnia organizm i zwiększa biodostępność mikroelementów z innych produktów. Idealnym dodatkiem do wypieków i zup jest rozgrzewający imbir. W obiedzie powinny pojawić się kiszonki.
Suplementy z wysoką biodostępnością
Jeśli brakuje Ci mikroelementów, uzupełnisz je suplementami. Warto jednak wiedzieć, jak wybrać te właściwe. Stosowane osobno mogą mieć niską biodostępność, z kolei źle zestawione zablokują wzajemne wchłanianie. Korzystnym preparatem jest Biostatic, w którym czynnik aktywny poprawiający odporność organizmu – rodiola – osiąga wysoką biodostępność dzięki bioflawonoidom z grejpfruta i ekstraktom z liści aloesu, owoców dzikiej róży.
Styl życia jesienią
W okresie przejściowym trzeba szczególnie uważnie przyjrzeć się stylowi życia. Zadbany organizm sam się obroni przed wirusami i bakteriami, dlatego należy zapewnić mu podstawy do takiej samodzielnej ochrony. Istotne są sen (7-8 h), wypoczynek, aktywność fizyczna, dobry humor (śmiech!). Na tyle, na ile to możliwe, wyeliminuj stresowe sytuacje i odstaw używki.
Artykuł powstał przy współpracy z firmą Zdrowieapteka.pl.
Zdj. Shutterstock