Zdrowie

Dyslipidemia – co to za choroba, jakie są jej przyczyny i jak się ją leczy?

• Zakładki: 3


Do jednych z częściej zlecanych przez lekarzy pierwszego kontaktu badań należy badanie krwi. Oprócz stężenia glukozy we krwi sprawdzane jest również stężenie cholesterolu oraz trójglicerydów. Zaburzenie stężenia lipoprotein i lipidów nazywamy dyslipidemią. Co to za choroba, jak się objawia, jakie są jej przyczyny i jak się ją leczy?

Dyslipidemia – objawy i przyczyny choroby

Dyslipidemia może przyjąć różne postaci. U niektórych pacjentów stwierdza się zawyżone stężenie LDL (tzw. zły cholesterol), zbyt małe stężenie HDL (tzw. dobry cholesterol) lub zawyżony poziom trójglicerydów. Często jednak jest tak, że u jednego pacjenta kumulują się wszystkie te zaburzenia. Niestety najczęściej nie dają one żadnych objawów.

Do przyczyn dyslipidemii zaliczamy niezdrowy tryb życia (dyslipidemia pierwotna) oraz powikłania innych chorób (dyslipidemia wtórna). U większości pacjentów z zaburzeniami w lipidogramie wynika ze złej diety oraz braku ruchu. Do głównych przyczyn dyslipidemii zalicza się:

  • spożywanie zbyt dużej ilości tłuszczów zwierzęcych – wpływa przede wszystkim na zaburzenia stężenia lipoprotein
  • spożywanie zbyt dużej ilości tłuszczów trans, które znajdują się przede wszystkim w przemysłowo robionych słodyczach – wpływa przede wszystkim na zaburzenia stężenia lipidów
  • spożywanie alkoholu
  • palenie papierosów
  • brak ruchu

Często rozpoznanym rodzajem choroby jest dyslipidemia aterogenna, która rozwija się u osób z insulinoopornością, cukrzycą typu 2, u osób otyłych i z zespołem metabolicznym. Obniżone stężenie HDL oraz podwyższone stężenie trójglicerydów składają się na zespół metaboliczny, który prowadzi do chorób serca, zawału mięśnia sercowego, udarów, wylewów, miażdżycy, a także niektórych nowotworów.

Dyslipidemia – leczenie zaburzeń lipidogramu

Najważniejszym elementem leczenia dyslipidemii jest zmiana nawyków żywieniowych. Rezygnacja ze spożywania gotowych słodyczy, smażonych produktów (szczególnie tych w panierce), redukcja spożywania alkoholu, rzucenie palenia połączone powinny być ze zwiększoną podążą warzyw i innych produktów bogatych w błonnik, który znacząco ogranicza wchłanianie się lipidów i lipoprotein. Zaleca się również włączenie do diety produktów bogatych w kwasy omega-3 – ryb, olejów roślinnych, orzechów, nasion oraz pestek.

Konieczne jest również zwiększenie aktywności fizycznej – jeśli nie w postaci treningów, to poprzez aktywność spontaniczną (NEAT), taką jak spacery, wchodzenie po schodach, dojazdy do pracy rowerem. Osoby z nadwagą powinny także zredukować masę ciała. Wszystkie te zmiany wpływają na ogólny stan zdrowia i samopoczucia – u większości osób zwiększa się wrażliwość na insulinę, oddalając pacjenta od zachorowania na cukrzycę typu 2.

Lekarz może również zadecydować na farmakologiczne leczenie dyslipidemii, przepisując fibraty lub statyny. Specjaliści jednak decydują się na to rozwiązania głównie u osób, u których choroba nie jest wywołana niezdrowym stylem życia. Okazuje się bowiem, że wdrożenie dietetycznych zaleceń oraz zwiększenie ruchu jest skutecznym sposobem na obniżenie stężenia cholesterolu i trójglicerydów we krwi.

Artykuł powstał przy współpracy z H-T. Centrum Medyczne.

Fot. Shutterstock.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
2 wyświetlenia
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.