Zdrowie

Jak prawidłowo smażyć na patelni?

• Zakładki: 4


Smażenie nie jest korzystną metodą obróbki termicznej żywności. Nie znaczy to jednak, że smażyć nie można. Wielu pysznych potraw nie dałoby się przyrządzić w popularnej i uwielbianej formie bez sięgnięcia po patelnię. Sprawdź zatem, jak smażyć prawidłowo, zdrowo!

Zdrowy olej, czyli jaki?

Bezpośredni wpływ na kwestię zdrowia smażonych produktów ma zastosowany olej. Liczą się zarówno rodzaj, czyli to, z jakiego surowca został wykonany, jak i jakość. W sklepach dostępne są oleje nierafinowane dobre do spożywania na zimno i rafinowane – dostosowane do smażenia. Kolejną wytyczną, którą musi spełniać zdrowy olej do smażenia, jest temperatura dymienia. Jeżeli przekracza 200°C, na oleju można smażyć. Wybierz rodzaj bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe.

Jak smażyć zdrowo?

Mimo tego, iż olej dobry do smażenia pozwala smażyć w temperaturze powyżej 200°C, rzadko potrzebna jest aż tak wysoka. Sprawdź w internecie, na ile stopni rozgrzać patelnię, by przygotować konkretne danie. Przykładowo kurczakowi wystarczy 165-175°C. O ile nie smażysz na głębokim tłuszczu, na patelnię wylej mało oleju – tyle, by produkt nie przywarł i ładnie się zarumienił. Po jednorazowej obróbce termicznej wyczyść patelnię. Nigdy nie stosuj oleju dwukrotnie, a tym bardziej więcej razy! Przesmażony tłuszcz zawiera związki rakotwórcze.

Co warto wiedzieć o zdrowym smażeniu?

Na koniec zapamiętaj kilka informacji:

  • jeżeli w produkcie występuje naturalny tłuszcz, nie musisz używać oleju – usmaży się na wytopionym tłuszczu,
  • jeśli możesz usmażyć produkt bez panierki, zrób to. Panierka wchłania dużo oleju,
  • smaż krótko – skończ od razu, jak produkt będzie gotowy,
  • nie mieszaj zawartości patelni metalowymi akcesoriami,
  • po smażeniu odciśnij produkt papierem kuchennym z nadmiaru oleju.

Artykuł powstał przy współpracy z firmą Biozdrowy.pl.

Zdj. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
21 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.