Wybór patelni w sklepach może przyprawić o zawrót głowy. Jak w takim razie wybrać tę, która będzie najbardziej bezpieczna i zdrowa, a dodatkowo pozwoli przygotować potrawy z minimalną ilością tłuszczu?
Najzdrowsze patelnie – patelnie ceramiczne
Odpowiednio dobrany zestaw garnków – na indukcję czy gaz – to podstawa w gotowaniu. Ważne, żeby były bezpieczne dla zdrowia. Jak w takim razie smażyć zdrowo? Weźmy pod lupę materiał wykonania patelni. Jedną z opcji jest patelnia ceramiczna. Indukcja czy gaz – patelnie ceramiczne można wykorzystywać na wszystkich kuchenkach. Są odporne na wysokie temperatury, nagrzewają się równomiernie, a gotowana potrawa zachowuje ciepło na dłużej. Powłoka ceramiczna nie zawiera szkodliwych związków i nie wchodzi w reakcje z żywnością. Pozwala na smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu, sprawdzi się do zdrowego smażenia warzyw i ryb. Jeżeli szukasz niedrogiej, zdrowej patelni, patelnie ceramiczne będą dobrym wyborem.
Zdrowe patelnie granitowe
Patelnia pokryta granitową powłoką nie wchodzi w reakcje z jedzeniem i nie wpływa na smak potraw. Nieprzywierająca powłoka i grube dno pozwalają na smażenie bez dodania tłuszczu bez ryzyka przypalenia jedzenia. Ważna jest też możliwość bezpiecznego nagrzania do wysokiej temperatury – patelnia szybko się nagrzeje i długo utrzyma temperaturę. Naturalny materiał, jakim jest granit, jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia.
Szukasz najzdrowszej patelni do smażenia? Sprawdź patelnie ceramiczne lub granitowe i smaż zdrowo!
Fot. Shutterstock.