Specjaliści od spraw żywienia nazywają amarantus zbożem XXI wieku, a o jego właściwościach zdrowotnych rozpisuje się wiele portali internetowych. Oto krótka charakterystyka tego bezglutenowego zboża!
Właściwości zdrowotne amarantusa
Dlaczego kasza amarantus jest tak często polecana i co właściwie w sobie kryje? W składzie nasion amarantusa możemy znaleźć między innymi błonnik, antyoksydanty oraz minerały takie jak wapń, magnez, żelazo, miedź i fosfor. Nie możemy zapomnieć też o witaminach E oraz B. Bardzo dużą zaletą tego zboża jest fakt, iż nie zawiera on glutenu. Dzięki temu mogą go spożywać osoby na diecie bezglutenowej lub mające problemy z nietolerancją tego białka.
Biorąc pod uwagę składniki odżywcze, amarantus jest znacznie cenniejszym zbożem niż pszenica. Zawiera lizynę potrzebną do wzrostu organizmu, produkcji hormonów i przeciwciał, a także naprawy komórek. Warte uwagi są substancje bioaktywne zwane skwalenami. Pełnią jednocześnie rolę antyoksydantów i deoksydantów. Są swego rodzaju odtrutką działającą na wszystkie substancje wytworzone w wyniku przemysłowej działalności człowieka.
Amarantus swoje zastosowanie znajduje też w kosmetyce. Olej z nasion możemy znaleźć między innymi w składzie kremów działających profilaktycznie i leczniczo. Olej ten pomaga w alergiach, łojotoku, suchości skóry i łuszczeniu. Dodatkowo opóźnia zewnętrzne efekty starzenia. Jak widać, warto zastanowić się nad włączeniem do diety właśnie tego zboża.
Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem internetowym biozdrowy.pl.
Fot. Shutterstock